Jajecznica orientalna
Wieczorami robi się chłodniej, więc można - ewentualnie - zjeść coś na ciepło. Oto moja propozycja na dość lekką, a zarazem sycącą, kolację. Ostrzegam: dobra jedynie dla osób, które lubią mocno przyprawione, wyraziste i orientalne dania.
Owszem, użycie gotowej mieszanki z puszki jest pójściem na łatwiznę. Ale... ona jest smaczna :)
Orientalna jajecznica
1 jajko
1 pomidor
2 łyżki mieszanki Bonduelle
5 plasterków kiełbasy biebrzasńskiej
1/2 małej cebulki czerwonej
woda
pieprz cayenne
kurkuma
kminek
rozmaryn
oliwa
woda
Rozgrzać oliwę na patelni. Pokroić cebulę i kiełbaskę, podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojonego pomidora, 2 łyżki mieszanki, podsmażyć do zredukowania wody. Przyprawić pieprzem, kurkumą, kminkiem i rozmarynem. Jajko rozrobić w kubku z 1/4 szklanki wody mineralnej, wlać na patelnię. Smażyć mieszając do ścięcia jajka.
Całość ma nie do końca zwartą konsystencję, ale właśnie o to chodzi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz