czwartek, 12 sierpnia 2010

Jajecznica orientalna

Wieczorami robi się chłodniej, więc można - ewentualnie - zjeść coś na ciepło. Oto moja propozycja na dość lekką, a zarazem sycącą, kolację. Ostrzegam: dobra jedynie dla osób, które lubią mocno przyprawione, wyraziste i orientalne dania.
Owszem, użycie gotowej mieszanki z puszki jest pójściem na łatwiznę. Ale... ona jest smaczna :)



Orientalna jajecznica

1 jajko
1 pomidor
2 łyżki mieszanki Bonduelle
5 plasterków kiełbasy biebrzasńskiej
1/2 małej cebulki czerwonej
woda
pieprz cayenne
kurkuma
kminek
rozmaryn
oliwa
woda


Rozgrzać oliwę na patelni. Pokroić cebulę i kiełbaskę, podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojonego pomidora, 2 łyżki mieszanki, podsmażyć do zredukowania wody. Przyprawić pieprzem, kurkumą, kminkiem i rozmarynem. Jajko rozrobić w kubku z 1/4 szklanki wody mineralnej, wlać na patelnię. Smażyć mieszając do ścięcia jajka.

Całość ma nie do końca zwartą konsystencję, ale właśnie o to chodzi.

0 komentarze:

  © Blogger template 'Morning Drink' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP